SUNTEM CONECTATI VIZUAL LA COMPUTERE, TABLETE, TELEFOANE SI CONSOLE DE JOCURI. PETRECEREA DE ORE INDELUNGATE IN LUMEA DIGITALA POATE SA NE AFECTEZE INTREG SISTEMUL.

Pe masura ce utilizarea ecranelor digitale este in crestere, din ce in ce mai multi oameni sufera din cauza simptomelor de oboseala oculara. Una dintre cauzele presupuse ale acestei probleme este lumina albastra emisa de aceste ecrane pentru ca lumina albastra are ce mai scurta lungime de unda din spectrul de lumina vizibila si conduce cea mai mare cantitate de energie. Dovezi recente sugereaza ca expunerea prelungita la lumina albastra poate deteriora retina, in special in legatura cu degenerarea maculara legata de varsta, care este a treia cauza ce conduce la orbire la nivel mondial.

  • Supraexpunerea la lumina albastra emisa de crane intrerupe productia de melatonina si tiparele de somn.
  • Lumina albastra emisa de ecrane a fost pusa in legatura cu deteriorari ale retinei, cataracta si degenerare maculara.
  • Lumina albastra vizibila este o cantitate foarte mare de energie si expunerea la aceasta este obositoare pentru ochi.
  • Suprasaturarea cu lumina albastra poate diminua acuitatea vizuala si poate face dificila focalizarea.
  • Lumina albastra induce deteriorarea fotochimica a retinei si maculei care cauzeaza stres oxidativ ochilor.
  • Tiparele de somn dereglate pot conduce la depresie, acumularea de neurotoxine si poate creste riscul de aparitie a bolilor.

Lumina albastra, in special in punctul de 450 nm (nanometri) este dura pentru ochi din mai multe motive. Aceasta este zona in care dispozitivele digitale produc din abundenta lumina care dauneaza cel mai mult retinei. Lumina albastra cu lungimea de unda intre 380 si 470nm este considerata daunatoare pentru ca poate afecta retina, cauza cataracta si deregla tiparele de somn.

Nu toata lumina albastra este rea, totusi. Cea cu lungimea de unda intre 470 si 500nm, denumita si lumina turcoaz, este buna pentru ca determina reflexul natural de protejare a ochilor la lumina prea puternica si ajuta functia cognitiva si pe cea de memorie. De asemenea, stimuleaza celulele fotosensibile ale ganglionului retinian, reflexul pupilar si controleaza ciclul circadian..

Lentilele GUNNAR sunt concepute pentru a filtra si echilibra lumina in timp ce absoarbe lumina emisa de ecranele digitale (HEV). Schimband spectrul de culoare pentru eficienta vizuala, lentilele GUNNAR adapteaza lumina artificiala fiziologiei ochiului. Lentilele GUNNAR sunt special concepute pentru a bloca lumina albastra, a minimiza reflexiile, reduce oboseala oculara si pentru a imbunatati tiparele de somn, deci sanatatea generala..