media

Ce este lumina albastra ?

Lumina albastra reprezinta o portiune din spectrul de lumina vizibila care are cea mai mica lungime de unda si care transmite cea mai mare cantitate de energie.

In mod natural, lumina albastra este emisa de soare intr-o cantitate destul de mare. In mod artificial, ecranele digitale sunt principala sursa de lumina albastra la care noi toti suntem expusi zilnic. Fie ca este vorba despre ecranul televizorului, al telefonului, al tabletei sau al laptopului, lumina albastra este emisa in mod constant, iar expunerea indelungata poate atrage anumite probleme de sanatate, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Cercetari din domeniu[1], sugereaza ca lumina albastra poate deteriora retina, iar acesta are o stransa legatura cu degenerescenta maculara (alterarea vederii centrale), aspect care poate duce la pierderea permanenta a vederii.

Efectele pe termen scurt ale luminii albastre

Oboseala oculara este principalul simptom pe care il resimt persoanele care lucreaza zilnic in fata calculatorului. Chiar daca cantitatea de lumina albastra emisa de ecranului laptopului sau al calculatorului este destul de mica, expunerea repetata, zilnica, poate duce la acesta oboseala oculara acuta.

Alte efecte ale supraexpunerii la lumina albastra sunt:

-          Scaderea acuitatii vizuale si dificultatea de focalizare;

-          Dereglarea tiparelor de somn, cauzate de intreruperea productiei de melatonina;

-          Incordarea muschiului ocular, care atrage o oboseala oculara acuta;

-          Dureri de cap;

-          Uscarea si iritarea ochilor.

Lumina albastra NU este toata daunatoare

Nu toata lumina albastra este daunatoare, exista lumina albastra care are o lungime de unda cuprinsa intre 470 si 500 nanometri, aceasta ajuta la crearea reflexul natural de protejare al ochilor la lumina foarte puternica, ajuta functia cognitiva si memoria.

Lungimea de unda cuprinsa intre 380 si 470 nanometri, este partea daunatoare a luminii albastre, in special punctul de 450 nanometri. Aceasta lungime de unda poate afecta retina, cauza cataracta sau deregla tiparul de somn.

Cum te pot ajuta ochelarii de protectie pentru calculator

Lentilele ochelarilor de protectie pentru calculator Gunnar, sunt unele care au capacitatea de a filtra si echilibra lumina. Blocarea luminii albastre este realizata in diferite proportii, in functie de tipul de lentila:

-          Lentila Ambra, blocheaza pana la 65% din lumina albastra emisa de ecranele digitale. Acest procent de blocare este unul echilibrat, care nu exclude complet lumina albastra din spectrul de lumina.

-          Lentila Amber Max, este o lentila care blocheaza pana la 98% din lumina albastra emisa de ecrane. Ea este recomandata in special persoanelor fotosensibile sau care au alte sensibilitati legate de vedere, precum si celor care folosesc ecrnele digitale seara, pentru a nu deregla ciclul veghe-somn.

-          Lentila Clear – este o lentila care blocheaza doar 35% din lumina albastra, aproape transparenta, destinata persoanelor care lucreaza in true-color (grafica, design, machetare, video etc.)

In ceea ce priveste lumina ultravioleta (UV), lentilele Gunnar au o eficienta de pana la 99% in blocarea acesteia.

Purtarea zilnica a oricarui model de ochelari de protectie pentru calculator Gunnar, atrage o imbunatatire generala pentru sanatate, prin:

-          Blocarea luminii albastre;

-          Minimizarea reflexiilor;

-          Reducerea oboselii oculare;

-          Prevenirea iritarii si uscarii ochilor;

-          Imbunatatirea tiparelor de somn.

Aici poti sa gasesti o serie de recenzii din Romania, dar si internationale.


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/

  • Oct 13, 2021
  • Comentarii: 0