Tehnologia luminii LED (light-emitting diode sau dioda emitatoare de lumina) reprezinta una dintre cele mai mari inovatii aparute in ultima perioada. Aceasta prezinta numeroase avantaje: are un consum scazut de energie, protejeaza mediul, reduce necesitatea inlocuirii becurilor si factura de curent va fi cu mult mai redusa.
Aceeasi tehnologie LED care este utilizata in realizarea becurilor, este utilizata si ca sistem de iluminare pentru ecranele digitale, precum ecranul telefonului, tabletei, televizorului sau laptopului.
Fara indoiala, tehnologia LED aduce numeroase avantaje incontestabile, insa acest tip de iluminare aduce si dezavantaje ?
Este lumina LED daunatoare pentru ochi ?
Diodele emitatoare de lumina, LED, utilizeaza unde scurte de lumina, de cele mai multe ori lumina emisa fiind una “rece”. Acesta lumina rece provine din partea albastra a spectrului de culori.
Intr-un raport al ANSES (Agentia Nationala pentru Securitate Sanitara Alimentara, a Mediului si a Muncii din Franta) citat de Daily Mail, gasim o afirmatie importanta: “expunerea prelungita si continua la lumina poate fi suficienta pentru a deteriora retina unei persoane.”
Un alt studiu, realizat de Dr. Celia Sancez-Ramos, exemplifica pe animale pericolul pe care il prezinta expunerea la lumina LED. Mai exact, retinele animalelor din acest studiu au fost expuse la ecrane LED, timp de trei luni, cu cicluri de 16 ore de lumina si 8 ore de intuneric. Acest studiu a aratat o moarte a celulelor retinei de 23%.
Acestea nu sunt singurele studii care atesta faptul ca expunerea la lumina LED deterioreaza retina si sanatatea ochilor, insa ne sunt suficiente sa consideram ca acest aspect este cat se poate de real.
Lumina albastra artificiala vs lumina albastra naturala
Stim foarte bine ca lumina albastra o gasim si in mediul natural, provenind de la soare. De aici apare o intrebare destul de des intalnita legata de lumina albastra: “oare acesta afecteaza la fel de mult ochii?”
Diferenta se face la modul in care experimentam lumina solara. Soarele ne ofera lumina, insa rareori privim direct spre el, deoarece acest lucru ne-ar putea aduce daune ireparabile ale ochilor.
Lumina albastra artificiala, cea care provine de la becuri sau de la ecrane digitale, nu are o intensitate asa mare precum cea a soarelui. Insa, oamenii se uita frecvent la aceste surse de lumina albastra, pentru perioade lungi de timp si de la o distanta mult mai apropiata. Din acest motiv lumina albastra artificiala este considerata ca fiind mult mai daunatoare decat lumina albastra provenita de la soare.
Cum ne putem proteja ochii de lumina LED ?
Din pacate nu putem sa renuntam la telefon, laptop sau televizor, acestea fac parte din viata noastra si ne ajuta sa fim mereu informati si sa comunicam.
Din fericire, exista o solutie foarte eficienta si accesibila, prin care putem reduce gradul de expunere la lumina albastra emisa de ecranele digitale sau becuri, mai exact, ochelarii de protectie pentru calculator, care sunt capabili sa neutralizeze cea mai mare parte din lumina albastra.
Tehnologia ochelarilor Gunnar
Gunnar ofera atat modele de ochelari de protectie pentru calculator, cat si modele de ochelari de gaming, care pot fi purtati atunci cand utilizati device-urile preferate. Acestia blocheaza lumina albastra si minimizeaza efectele secundare cauzate de expunerea indelungata la lumina albastra.
Mai mult decat atat, Gunnar este sigurul brand de ochelari de protectie calculator ai caror lentile beneficiaza de o tehnologie patentata. Modelele de ochelari Gunnar sunt proiectate sa blocheze lumina albastra, sa reduca oboseala oculara, sa previna uscarea si iritarea ochilor, sa minimizeze reflexiile si sa te ajute sa dormi mai bine.
Aceste beneficii ale ochelarilor Gunnar au ca rezultat o claritate si o concentrare imbunatatita, permitandu-va sa performati mai bine, fie ca ii utilizati in scop profesional, la birou, fie ca ii folositi intr-o sesiune de gaming.