media

Ce este degenerescenta maculara ?

Intelegerea termenului de degenerescenta maculara este strans legata de anatomia globului ocular. Este cunoscut faptul ca imaginea pe care noi o vedem se formeaza pe retina, insa un rol important in formarea unei imagini clare il are macula. Aceasta macula reprezinta o portiune foarte mica din centrul retinei, fiind partea unde se focalizeaza lumina si devine clara.

Asadar, daca starea maculei este una buna, inseamna ca putem cititi fara probleme, putem vedea imagini si texte clar atunci cand ne uitam la televizor sau la calculator.

Degenerescenta maculara este o afectiune care apare deseori in urma imbatranirii retinei si reprezinta o deteriorarea a maculei. Simptomele degenerescentei maculare sunt unele care se manifesta printr-o incetosare la nivelul vederii centrale.

De cele mai multe ori degenerescenta maculara este greu de sesizat. Ea evolueaza destul de lent si din acest motiv schimbarile si diferentele sunt dificil de observat. Aceasta afectiune poate aparea doar la un singur ochi si nu duce la o pierdere totala a vederii, vederea periferica nu este afectata, ci doar cea centrala.

Cauzele degenerescentei maculare

Exista mai multe motive ale instalarii degenerescentei maculare, iar printre acestea putem enumera:

 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Colesterolul crescut
 • Bolile cardiovasculare (tensiune arteriala crescuta)
 • Lumina albastra
 • Inanintarea in varsta

Pe aceste cauze, mai putin varsta, putem incerca sa le tinem sub control. Dieta sanatoasa si renuntarea la fumat pot inlatura o parte din cauzele degenerescentei maculare.

Lumina albastra poate fi evitata foarte usor prin intermediul unor ochelari de protectie pentru calculator.

Cum te ajuta ochelarii de protectie pentru calculator

Exista numeroase cercetari [1], care demonstreaza faptul ca lumina albastra emisa de ecranele digitale (ecranul calculatorului, laptopului, telefonului, tabletei, TV-ului, etc.), poate patrunde prin cornee si afecta in mod direct retina. Astfel, apar diverse simptome precum: ochi uscati, cataracta sau chiar degenerescenta maculara.

Cea mai eficienta metoda de neutralizare a luminii albastre se face prin intermediul ochelarilor de protectie pentru calculator, care au lentile antireflex si sunt capabili sa neutralizeze o cantitate ridicata din lumina albastra.

Ochelarii de protectie pentru calculator Gunnar sunt capabili sa blocheze pana la 98% din lumina albastra emisa de ecranele digitale. In functie de lentila ochelarilor, poti beneficia de o protectie de 35% BLPF in cazul lentilei Clear, de 65% BLPF in cazul lentilei Amber si 98% in cazul lentilei Amber Max.

Protejarea impotriva degenerescentei maculare este valabila pentru toate lentilele prezentate mai sus, diferentele dintre acestea sunt date de scopul utilizarii si evidente, de gradul de protectie blue light. De exemplu:

 • Lentila Clear este o lentila aproape transparenta, care este destinata persoanelor care lucreaza in true-color si care au nevoie sa perceapa culorile in mod real;
 • Lentila Ambra este o lentila echilibrata, cu o protectie optima impotriva luminii albastre, care are o nuanta de culoare ambra (galben), ce ofera un contrast foarte bun;
 • Lentila Amber Max este destinata persoanelor care prezinta o sensibilitate acuta a ochilor si care necesita o protectie aproape totala impotriva luminii albastre, dar si persoanelor care lucreaza cu precadere noaptea.

Alte beneficii ale ochelarilor de protectie pentru calculator

Pe langa stoparea factorilor de risc pentru degenerescenta maculara, ochelarii de protectie pentru calculator aduc si alte beneficii notabile:

 • Previn si amelioreaza oboseala oculara;
 • Sporesc contrastul;
 • Minimizeaza reflexiile;
 • Imbunatatesc tiparele de somn, prin pastrarea unui nivel normal de melatonina.
 • Jan 11, 2022
 • Comentarii: 0